IP چیست؟

IP به یک سری کدها گفته می‌شود که به سه ورژن تقسیم می‌شود: (IPV4, IPV5, IPV6). اما در دنیا آی پی رو به دو ورژن IPV4 و IPV6 می‌شناسند. Ipv5 بعد از Ipv4 بوجود آمد اما فقط در حد تحقیق ماند و به نتیجه‌ای نرسید ولی آغازی بود برای Ipv6.

Ipv6 طولش ۱۲۸ بیت است یعنی می‌تواند ۲ به توان ‌۱۲۸ حالت تولید شود.

طول IPv4، سی و دو  بیت است یعنی می‌تواند ۲ به توان ۳۲ باشد. مثالی از Ipv4:

۱۰.۰.۰.۱, ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱

Net ID و Host ID:

هر آی پی یک اسم و یک فامیلی دارد. هیچ دو سیستمی یافت نمی‌شود که Host ID و Net ID آن مانند هم باشد. Host به معنای اسم آی پی و Net ID به معنای فامیلی آن است.

Net ID + Host ID = 32 Bit

‌۳۲ bit – Net ID = Host ID

Prefix Notation چیست؟

تعداد بیت‌هایی که از ابتدای IP تا جایی که متعلق به Net ID است را نشان می‌دهد، Prefix Notation می گویند.

بعنوان مثال : ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱/۱۶

در این مثال ۱۶ پرفیکس است.

با توجه به Prefix،

Net ID = 192.168 و Host ID = 1.1 است.

به دو روش می‌توان Net ID را بر روی IP مشخص نمود:

روش اول با Prefix Notation است که در جلوی هر IP با یک عدد نمایان می‌شود و می‌گوید چه تعداد بیت از ابتدای IP متعلق به Net ID است.

روش دوم: با Subnet Mask:

Prefix                                             Subnet Mask

 /۸                                                 ۲۵۵.۰.۰.۰

/۱۶                                                ۲۵۵.۲۵۵.۰.۰

/۲۴                                                ۲۵۵.۲۵۵.۲۵۵.۰

اولین معیار برقراری ارتباط میان سیستم‌ها IP است، ما هر آدرسی به سیستم بدهیم تبدیل به IP  می‌کند.

به عنوان مثال در شکل زیر سه کامپیوتر را می‌بینیم که هم‌خانواده هستند چون Net ID آنها مشترک است:

کامپیوتر ها از طریق ARP  متوجه IP های یکدیگر می‌شوند. مثلا هنگامی که کامپیوتر PC0  می‌خواهد با  کامپیوتر PC2 ارتباط برقرار کند ARP  می‌کند.

 

ARP چیست؟

ARP مک آدرس کامپیوتر رو به صورت عمومی (Broadcast) ارسال می‌نماید، تمام کامپیوترها که هم‌خانواده هستند و NET ID مشترک دارند، بسته ARP رو که شامل MAC Address هست دریافت می‌کنند، و تنها کامپیوتری که دارای آن IP خاص هست پاسخ می‌دهد. از این مطلب درمی‌یابیم که تمام کامپیوترهایی که به ما وصل شده‌اند، کامپیوتر ما، مک آدرس آنها را دارد، برای دیدن مک آدرس آنها می‌توانیم دستور arp -a را در  command prompt بزنیم و در arp cache سیستم مک آدرس‌ آنها را ببینیم.

طریقه اجرای این فرمان: Run → cmd → arp -a

و با دستور arp -d می‌توانید arp cache سیستم را خالی کنید.

بنابر شکل بالا چون  Net ID در همه کامپیوترها یکسان است هیچ مشکلی برای برقراری ارتباط وجود ندارد و به راحتی از طریق arp از همدیگر مطلع می‌شوند، اما آیا تمام کامپیوترها در جهان می‌توانند به هم arp کنند و به یکدیگر متصل شوند. جواب خیر است. اما چگونه کامپیوتری که با کامپیوتر دیگر همخانواده نیست‌ امکان اتصال به کامپیوتر دیگر را خواهد یافت؟ پاسخ Router است.

Router امکان اتصال دو کامپیوتر غیر هم‌خانواده رو به یکدیگر می‌دهد.

 

Default Gateway چیست؟

فرض کنید حمید و حمیده زن و مردی غریبه هستند و باهم ازدواج می‌کنند، در مراسم ازدواج این دو حسن و حسنا که هر یک از خانواده حمید و حمیده هستند، همدیگر را می‌بینند و به هم علاقمند می‌شوند. حسن و حسنا باید از طریق حمید و حمیده ارتباط بگیرند (البته فرض می‌کنیم عصر حجر است و گوشی و تلفنی در کار نیست خخ) چون حسن فامیل حمید است و حسنا فامیل حمیده است، در اینجا Router دو دست دارد یک دست حمید و یک دست حمیده، که هر کدام خانواده‌ای متفاوت دارند،  پس حمید Default Gateway و ارتباط دهنده برای حسن می‌شود، و حمیده نیز Default Gateway و ارتباط دهنده برای حسنا می‌شود.

مثالی دیگر برای جا افتادن بهتر موضوع می‌زنم: فرض کنید شما یک مترجم هستید و به کشور کره جنوبی رفته‌اید، محمد آقا مدیر عامل شرکت، شما را به عنوان مترجم به کره برده، آقای جومونگ مدیر عاملی در کشور کره‌ است، و شما مترجم بین محمد آقا و آقای جومونگ هستید، زبان فارسی شما Default Gateway برای محمد آقا است، و زبان کره‌ای شما هم Default Gateway برای آقای جومونگ است. مترجم هم که همان روتر هست دو شخص را با دو زبان متفاوت به یکدیگر پیوند می‌دهد.

از این دو مثال در می‌یابیم، اگر چند کامپیوتر دارای IP  هم خانواده باشند نیازی به Default Gateway و روتر ندارند. اما اگر پای Router وسط کشیده شود، Default Gateway باید باشد.

با توجه به شکل بالا اگر بخواهیم از PC2 با Laptop1 ارتباط برقرار کنیم چون هم‌خانواده هستند نیازی به Default Gateway و Router نیست، اما برای ارتباط PC2 با Laptop0 چون هم‌خانواده نیستند به Default Gateway و Router هر دو نیاز است. IP های بکار رفته در Router به هیچ وجه نمی‌تواند هم‌خانواده باشد. در PC2 آی پی بکار رفته ۱۹۲.۱۶۸.۱۰.۲/۲۴ است و Default Gateway آن دست چپ روتر در شکل بالا یعنی ۱۹۲.۱۶۸.۱۰.۱ است. در Laptop0 هم Default Gateway آی پی ۱۹۲.۱۶۸.۲۰.۱ هست.

مودم‌ها در خانه نیز یک روتر هستند. هنگامی که ما لازم باشد به یک کامپیوتر دیگر در خانه وصل بشیم باید به کامپیوترهای خانه آی پی هم‌خانواده بدهیم. در این صورت مودم نقش یک سوئیچ رو بازی می‌کنه، اما هنگامی که بخواهیم به اینترنت وصل شویم، حتما باید آی پی مودم رو به عنوان Default Gateway به کامپیوتر بدهیم و یک آی پی هم‌خانواده با Default Gateway برای کامپیوترمان ست کنیم. دست دیگر روتر مودم خانه ما به ISP که به خانه ما نت می‌دهد، می‌رسد. البته چون مودم از خاصیت DHCP استفاده می‌کند خودش بدون نیاز به اینکه ما IP و Default Gateway ست کنیم این کارها رو انجام می‌دهد. اما اگر دوست داشتیم به طور دستی آی پی ست کنیم نکاتی که گفتم ضروری است.

امیدوارم تعریف IP برای شما سودمند باشد، برای آشنایی با تقسیم‌بندی IP ها به مقاله تقسیم بندی آی‌پی‌ها مراجعه نمایید.

امیدوارم این مقاله آموزشی برای شما سودمند بوده باشد. در صورتی که نظری در خصوص این مطلب دارید با من در میان بگذارید.

 

 

 

4.3 11 امتیازها
رتبه‌بندی مقاله
3
0
خوشحال می‌شویم که در مورد این مطلب نظرتان رو بگوییدx